Temeljna načela pilates vežbi

Pre svega treba shvatiti da pilates nije fitnes u pravom smislu reči, a nije ni joga. Kao specifičan sistem koji se temelji na određenim načelima koji ga izdvajaju od uobičajenih treninga na kakve smo navikli (brže, bolje, više, teže… ), te se stoga često može naići na predrasude tipa: da se vežbači na času pilatesa ‘lepo istežu, ali meni treba nešto malo jače’ ili ‘pilates je u stvari, intenzivnija joga’.

Vežbe radite sa najmanjim naporom i maksimalnim uživanjem. – Joseph H. Pilates

Da objasnimo devet načela na kojim se temelji pilates sistem.
Prvo načelo je koncentracija, kinestetička svesnost koja vam omogućuje da usresredite um na ono što radi telo. Da biste postigli taj nivo koncentracije možda ćete morati da obezbedite sebi miran prostor.Morate biti potpuno prisutni u svom telu i svesni izvođenja vežbi od početka do kraja, kako bismo ponovo učili svoje mišiće.
Svesnom koordinacijom pri izvođenju vežbi kontrolišemo neuromišićnu koordinaciju, osiguravajući na taj način da pokret koji želimo da učinimo ne bude nepromišljen i slučajan. Povremeno naša tela neće izvesti ono što bismo mi želeli da napravimo, ali koordinacija i kontrola su veštine koje se praksom mogu naučiti.
Kontrolu postižemo centriranjem. Jozef Pilates o centriranju govori kao o radu koji se temelji na unutrašnjoj stabilnosti ili ”pojasu snage” (core). Svaki pokret počinje iz centra i pruža se prema spolja. Siguran i delotvoran početak pokreta postići ćete ako stabilizujete duboke kratke mišiće oko kičme, kao i duboke trbušne mišiće.

Takođe je korisno i dijafragmalno disanje. Udah podstiče pokret.Udisanje u zadnji deo grudnog koša ispunjava telo i pomaže u organizaciji usklađivanja pravilnog držanja skeleta. Ako jedan mišić ili kost nisu u skladu sa ostalima, tada to utiče na celo telo, nezavisno od toga da li sedite na lopti, stojite na nogama ili ležite na strunjači. Loša usklađenost negativno deluje na disanje, držanje i pokret, upravo kao što dominacija jedne mišićne grupe može uticati na kvalitet pokreta. Načela sleda i preciznosti otvaraju vrata iskustvu celovitog pokreta koji je lepo gledati koliko i izvoditi. Na kraju , kada ovladamo vežbama, jedan odmeren gibak pokret će se pretapati u drugi. Moramo težiti tome da pokret izvedemo lagano i skladno, a pritom delotvorno i pravilno.

Konačno, kada ste za to spremni, intenzitet pokreta i dodatak otpora omogućuju razvoj telesne izdržljivosti. Na taj način podstičemo izdržljivost stabilizujućih mišića ne odričući se oblika ili tehnike. Koliko god da je važno jačati mišiće, naročito je važno učiti ih opuštanju. Opuštanje je ključ zdravlja i ozdravljenja uma i tela. Um/telo koje zna da se opusti je um/telo koje se neće iscrpljivati i previše umarati. Ovih devet temeljnih pilates načela koristimo u celom pilates metodu vežbanja da bi učenicima vežbanje bilo jednostavnije i jasnije.