Kako se osloboditi zavisnosti od šećera

Primetila sam da je za većinu žena baš to najslabija tačka. Proći ćemo četiri koraka koji pomažu u odvikavanju od ove teške droge. Najvažnije je držati nivo šećera u krvi (ŠUK) stabilnim, što se postiže balansiranjem funkcije insulina.

Korak prvi: regulacija načina ishrane

Potrebno je konzumirati hranu koja će održavati ŠUK stabilnim i pomoći stabilizaciju insulina. Insulin je hormon koji proizvodi pankreas i služi za regulaciju nivoa glukoze (glc) u krvi, tako što je pomoću odgovarajućih receptora unosi u ćelije koje je koriiste kao gorivo. Višak se skladišti u jetri i mišićima u obliku glikogena, odakle se oslabađa u periodu gladovanja i dugotrajnog napora kao što je npr. maraton ili triatlon.

Dijabetes – razlikujemo dva tipa. Dijabetes tip 1 je autoimuna bolest gde stradaju ćelije odgovorne za proizvodnju insulina pa posledično nema proizvodnje istog. Dijabetes tip 2 je u stvari insulinska rezistencija, odnosno defekt ćelijskih receptora na koje trebe da se veže insulin. U ovoj situaciji često dolazi do hiperprodukcije insulina i iscrpljivanja insulin-produkujućih ćelija. Tada se kod pacijenta razvija zavisnost od insulina.

zdrave masti: orašasti plodovi, semenke – posebno chia seme i seme lana, bademi, kokosovo ulje, avokado i prečišćeni maslac – ghee(gi) .
zdravi proteini: (poželjno organska, hranjena travom) govedina, piletina, ćuretina, mladi sirevi od domaćeg mleka, pa čak i organski whey protein u mešavini visokog kvaliteta.

Whey protein je naziv globularnih proteina koji se za komercijalne svrhe izoluju iz surutke. Obično je to smeša globino stagero – beta -laktoglobulina (~ 65 procenata) i alfa – laktalbumina (~ 25 odsto), i serum albumina (~ 8 odsto), koji su rastvorljivi u maternjim oblicima kulture nezavisno od pH. Upotrebljava se neposrebno nakon treninga za oporavak mišića zato što se brzo resorbuje.
Postoji jednostavna zakonitost – što više posnih, kvalitetnih proteina postoji u ishrani ŠUK je stabilniji.
– vlakna: povrće, bobičasto voće, orašasti plodovi, semenke
Svaki obrok bi trebalo da se sastoji iz sve tri grupe namirnica. Na primer doručak bi mogao da bude smuti koji će osim voća i povrća sadržati chia ili lanene semenke (ili kašičicu kokosovog ulja), a može se dodati i doza whey proteina.

Korak drugi: potpuno izbaciti šećer i žitarice iz ishrane.
Zato što se zrnevlje u organizmu razgrađuje do prostih šećera. Što više šećera unosimo, imamo veću želju za njim. Na taj način se stvara začarani krug iz kog je najlakše izaći tako što ćemo ga prekinuti.

Korak treći: suplementi.
Postoje odredjeni suplementi koji mogu pomoći u procesu. Na primer hrom koji se svrstava u oligoelemente.

Stalna napetost, povišen holesterol i neutaživa želja za slatkišima ponekad može da bude znak nedostatka hroma što vremenom može da dovede do dijabetesa i ozbiljnih srčanih oboljenja. Naime, ovaj oligoelement smanjuje nivo lošeg a povećava koncentraciju dobrog holesterola i samim tim čuva srce i krvne sudove. Od nedostatka hroma često pate vegetarijanci, budući da ga najviše ima u mesu, naročito u junećoj džigerici. Preporučena dnevna doza hroma je 50 mikrograma.

Ukoliko se ne unosi dovoljno u organizam ili postoji smetnje pri apsorpciji preporučena suplementacija je tri puta dnevno po 200 mg hrom(III)pikolinata. Hrom je jedan od osnovnih nutrijenata koji su potrebni za održavanje normalnog nivoa glukoze u krvi i pretpostavlja se da kao takav promoviše interakciju dva molekula koji se prirodno javljaju u organizmu. Ove interakcije se najčešće dešavaju kroz koordinaciju sa tvrdim ligandima poput aspartata i glutamata kao i Cr3+ koji je sam po sebi tvrd metal.
Takođe pomaže i suplementacija vitamina B kompleksa (pogotovo B6 I B12). Uz te suplemente se preporučuje i redovna konzumacija kvalititnog probiotika (npr. kefir, kiseli kupus) koji će držati pod kontrolom razmnožavanje kvasnih gljivica u crevima koje žive od prostih šećera.

Korak četvrti: odlučiti se za pravi tip fizičke aktivnosti.
Ako osoba upražnjava mnogo kardio vežbi prazni depoe glikogena i organizam ima potrebu da nadoknadi rezerve što se manifestuje kao želja za slatkim. U tom smislu je bolje odlučiti se za izometrijske vežbe, časove pilatesa ili joge, a za brže efekte kombinaciju vežbi snage u teretani i HIIT treninga o kom će kasnije biti više reči.

Ovo su neki mali trikovi koji bi trebali da nam pomognu da prevarimo organizam, ali treba da prevarimo i mozak. U tome će nam pomoći fizičko udaljavanje od situacija u kojima bismo mogli doći u iskušenje: ne kupovati slatko, ne držati ništa slatko u kući, izbegavati skupove na kojima će biti mnogo hrane koja će nas mamiti.

U međuvremenu, možemo da koristimo neke namirnice koje su dobra zamena kada se uželimo slatkog i olakšaju nam prelazni period:

*sirovi med koji nije samo zaslađivač već i hrana. Kao i sve ostalo što unosimo u organizam, i za med je poželjno da bude sirov, organski i lokalnog porekla. Osim složenih prirodnih šećera koji promovišu stabilan ŠUK, med sadrži i esencijalne aminokiseline, specifične elektrolite, enzime, vitamine, minerale i antioksidante. Ako konzumirate lokalni med (zbog određenog sadržaja lokalnih polena u medu, bićete blago imunizovani) lakše ćete podnositi polenske alergije. Zbog antibakterijskog dejstva med se može koristiti i kao melem na manjim površinama kože koje su pod infekcijom ili su povređene. Ipak, uz sve ove pozitivne osobine biće dovoljna 1 do 2 kafene kašičice na dan da se ne bi preteralo sa fruktozom.

*stevija – potpuno prirodno, neotrovno i bez kalorija, idealna za dijabetičare i osobe koje paze na težinu. Preterana upotreba izaziva dijareju. U rastvorenom stanju se lako dozira ne gubi svoja svojstva u toplim pićima ili pečenim jelima. Idealno je koristiti rastvor dobijen iz zelenolisne Stevie rebaudiane. U prodaji su i derivati varijeteta Stevie tuberose koja je manje slatka i stoga joj se dodaje koncentrovani kukurzni sirup (koji sam po sebi neverovatno loše utiče na pankreas i kad potiče iz prirodnog kukuruza) poreklom iz GMO biljke, a da bi se neprirodno sladak ukus maskirao dodaju se i veštačke arome. *suve urme – sadrže mnogo prirodne fruktoze, te ni sa njima ne treba preterivati. Međutim, uz fruktozu sadrže vlakna, vitamine i minerale kao što je naprimer kalijum koji usporava apsorpciju šećera i tako spušta glikemijski indeks ovog voća i reguliše nivo ŠUK.

*kokosov šećer – zamena 1:1 u odnosu na glukozu po pitanju slatkoće, ali takođe visoke kalorijske vrednosti. Ima nizak glikemijski indeks, nije otrovan, nije GMO, lako se dozira. I za ovu namirnicu kao i za ostale važi pravilo da je idealno da, ako se može, koristiti organska.
*javorov sirup – ako ste već priuštili sebi organski proizvod, potrudite se da stepen kvaliteta bude A ili B. Gradijenti C ili niži imaju visok stepen onečišćenja. Odličan je za dezerte kao preliv ili zaslađivač tamo gde recept toleriše njegovu specifičnu aromu.

Treba pomenuti da tzv. ”beli” šećer danas uglavnom dolazi iz GMO biljaka i prolazi intenzivne hemijske obrade tokom industrijske proizvodnje, tako da nije samo štetan za liniju i pankreas o čemu je već bilo reči već je i generalno toksičan za organizam. Zbog toga, ako i ne želite da izbacite šećer zbog smanjenja težine ili dijabetesa, preporuka je da ipak razmislite o tome.